Neem gerust contact met ons op via de onderstaande button.

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden en komen zo

snel mogelijk bij u terug!

 

Heeft u vragen over de PharmaPArtners deelname aan MP9 of de implementatie van medicatiebewaking?

vipp-farmacie programma

Informatiepagina over PharmaPartners deelname

Navigeer direct naar een van de volgende onderwerpen

Sla deze pagina op onder uw favorieten voor actuele informatie en updates rondom de PharmaPartners deelname aan MP9

Tip!

Klantportaal

Op het klantenportaal mijn.pharmapartners.nl hebben we een speciale pagina aangemaakt voor MP9 en medicatiebewaking . Alle actuele informatie is ook via dit kanaal terug te lezen.

FAQ Medicatiebewaking

PharmaPartners begrijpt dat de implementatie van de nieuwe module medicatiebewaking vragen bij u oproept. Wij hebben geprobeerd zo veel mogelijk vragen te bundelen in een FAQ. Deze kunt u raadplegen via onderstaande button.

FAQ MP9

PharmaPartners begrijpt dat de deelname aan MP9 vragen bij u oproept. Wij hebben geprobeerd zo veel mogelijk vragen te bundelen in een FAQ. Deze kunt u raadplegen via onderstaande button.

Interessante content over de PharmaPartners deelname aan MP9 volgt in een later stadium.

Bekijk de nieuwsbrieven over de PharmaPartners deelname aan MP9 in chronologische volgorde.

Overzicht nieuwsbrieven

Dit blok wordt in de komende periode gevuld met interessante artikelen, klantcases, informatiepagina's en nieuwsberichten rondom de onderwerpen medicatiebewaking én MP9. Hou de pagina in de gaten voor actuele informatie.  

Lees meer over deze onderwerpen in

MP9

Medicatiebewaking (Signaal op maat)

PharmaPartners deelname aan MP9 en implementatie medicatiebewaking

Interessante artikelen

Signaal op maat | Minder én betere signalen zien

LinkedIn

Blijf op de hoogte van de laatste updates rondom de PharmaPArtners deelname aan MP9. Volg PharmaPartners op LinkedIn en blijf op de hoogte van belangrijke informatie en ontwikkelingen. Klik op de link en sluit je aan bij onze community.

PharmaPartners heeft het contract ondertekend voor het inbouwen van informatiestandaard Medicatieproces 9 (MP9) en de nieuwe module Medicatiebewaking. Deze ontwikkelingen maken onderdeel uit van VIPP Farmacie-programma en Medicatieproces voor de huisartsenzorg.

Deze mijlpaal is het resultaat van een intensief lobbytraject van PharmaPartners, de Pharmacom Raad en de Adviesraad Huisartsenzorg, in afstemming met de koepels KNMP en LHV. Gezamenlijk hebben zij zich hard gemaakt voor de ontwikkeling van een compleet programma inclusief medicatiebewaking en deelname van de huisartsensector.

De deelname betekent niet alleen een belangrijke stap in het reduceren van medicatiefouten, maar is ook een resultaat van gezamenlijke jarenlange inzet om veilige, efficiënte en patiëntgerichte zorg mogelijk te maken. Dit wordt gerealiseerd door middel van gestandaardiseerde gegevensuitwisseling, in lijn met de richtlijn “Overdracht van medicatiegegevens in de keten” die in 2020 door alle betrokken koepels is goedgekeurd. 

We delen in dit bericht graag de belangrijkste informatie over MP9 en de nieuwe module Medicatiebewaking met u. Om u de komende periode op de hoogte te houden van alle belangrijke informatie rondom dit onderwerp heeft PharmaPartners een website ingericht waarop u alle informatie over deze programma’s vindt.

Veilige zorg

Een zorgverlener weet niet altijd welke medicijnen een patiënt gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt na een doorverwijzing op het spreekuur komt. Of wanneer een patiënt buiten de openingstijden van de eigen huisarts hulp nodig heeft van een andere arts. Informatie over medicatie, bloedwaarden en overgevoeligheden is opgeslagen bij verschillende zorgverleners. Het gebrek aan actuele en volledige gegevens veroorzaakt risico’s voor patiënten. Dit staat het leveren van veilige zorg in de weg. Het gebrek aan overzicht is foutgevoelig en zorgt ervoor dat de zorgverlener kostbare tijd kwijt is aan het achterhalen van de juiste gegevens.  

Tegelijkertijd is het belangrijk om de patiënt actief te betrekken bij de behandeling en het gebruik van medicatie. Met het oog op verbetering is het cruciaal dat alle belangrijk informatie beschikbaar is en efficiënt wordt ingezet. Slimme ICT-oplossingen, zoals nieuwe medicatiebewaking spelen hierbij een grote rol. De introductie van nieuwe technieken binnen deze standaarden spelen een essentiële rol bij de eenheid van taal en de eenheid van techniek die benodigd zijn voor succesvolle gegevensuitwisseling.  

Het doel van deelname aan deze programma’s is het veiliger, efficiënter en patiëntgerichter maken van het medicatieproces. Het toepassen van uniforme standaarden en het uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgverleners kan bijdragen aan het verminderen van medicatiefouten. PharmaPartners werkt de komende periode aan het geschikt maken van huisartsinformatiesysteem Medicom en apotheekinformatiesysteem Pharmacom. 

Meer informatie over dit programma vindt u op de website Samen voor Medicatieoverdracht.

Waarom nu?

Gebruikers van Medicom en Pharmacom, regionale zorgorganisaties en koepels van apothekers en huisartsen vragen al geruime tijd om deelname aan deze programma’s. Nu er een volledig en allesomvattend programma geboden wordt, geeft PharmaPartners graag gehoor aan deze nadrukkelijke wens. Door nu in te stappen, krijgen PharmaPartners en haar klanten tevens de kans om actief mee te denken over de implementatie. Daarnaast stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie beschikbaar om een deel van de benodigde ontwikkelkosten te dekken. PharmaPartners is voornemens om van de deelname aan de programma’s samen met klanten en betrokken partners tot een succes te maken! 

Samen voor betere zorg

Het implementeren van de programma’s is niet zomaar een technologische vooruitgang; het is een antwoord op de behoeften van u en uw patiënten. Deze ontwikkeling maakt de zorg niet alleen veiliger en efficiënter, maar sluit ook aan op onze ambitie om klantgericht te blijven innoveren. Met deze deelname zetten we een belangrijke stap in het eenduidig vastleggen en uitwisselen van gegevens binnen het medicatieproces, waarbij we rekening houden met de wensen en feedback van onze gebruikers.

Welke voordelen van deelname aan de programma’s zijn er voor u

  • De brede implementatie zorgt voor eenduidig vastleggen en uitwisselen van gegevens binnen de keten;

  • Inzicht door het verzamelen van losse bouwstenen onder één "medicatiebehandeling"; (ZIB’s)

  • Scheiden van therapeutische en logistieke informatie;

  • Inzetten van nieuwere en toekomstbestendige techniek, waaronder FHIR;

  • Introductie Wisselend Doseerschema (trombosedienst).

  • Een slimmere medicatiebewaking op basis van een compleet en actueel medicatiedossier.

Impact en planning

De deelname aan deze programma’s vraagt om aanzienlijke aanpassingen aan onze software. Binnen PharmaPartners focussen zes ontwikkelteams zich op het aanpassen van de software voor deelname aan deze programma’s. De aanpassingen worden getoetst via een pilot, die bij drie huisartsen en drie apotheken in de regio’s Rijnmond of Friesland gaat draaien. We streven ernaar om de benodigde ontwikkelingen voor de programma’s voor 31 december 2027 op te leveren.

Samengevat

  • Na een intensief lobbytraject met de Pharmacom Raad en de adviesraad Huisartsenzorg, in afstemming met de koepels KNMP en LHV heeft PharmaPartners zich hard gemaakt voor de ontwikkeling van een compleet programma inclusief medicatiebewaking en deelname van de huisartsensector.

  • Deelname aan de programma’s is vanuit gebruikers, regionale zorgorganisaties en de koepels van huisartsen en apotheken een zeer gewenste landelijke ontwikkeling.  

  • Er is voor apotheken en een deel van de huisartsen een implementatievergoeding voor MP9 beschikbaar. 

  • De kickstart van MP9, waarin een beperkt aantal softwareleveranciers en zorgverleners MP9 toetsen, gaat naar de laatste fase. Nu instappen betekent dat we, samen met u als klant,nog invloed kunnen uitoefenen op de implementatie van de standaard. 

  • Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een subsidie beschikbaar voor leveranciers die MP9 vóór 2028 geïmplementeerd hebben. Deze subsidie dekt een deel van de ontwikkelkosten. We verwachten dat de implementatie van MP9 binnen een aantal jaren wettelijk verplicht wordt.

  • Het VIPP-farmacie programma bestaat uit MP9 en de nieuwe module medicatiebewaking.

  • PharmaPartners tekent nu voor de deelname aan MP9 en de nieuwe module medicatiebewaking omdat er een volledig, allesomvattend programma geboden wordt.

  • De informatiestandaarden gaan zorgen voor een beter actueel medicatiedossier. Een slimmere medicatiebewaking zorgt voor signalering van de echte risicopatiënten bij het gebruik van medicatie.

PharmaPartners zet samen met u en partners een belangrijke stap naar veilige zorg

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Wij houden u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom MP9 en medicatiebewaking via onze nieuwsbrief de PlusPunten. Ontvangt u deze nog niet? Meld u dan via onderstaande button direct aan. In deze maandelijkse nieuwsbrief worden ook de nieuwe data voor Webinars met u gedeeld.

Neem gerust contact met ons op via de onderstaande button.

We staan klaar om uw vragen te beantwoorden en komen zo

snel mogelijk bij u terug!

 

Heeft u vragen over onze nieuwe visie en strategie?

De vergrijzing is een van de hoofdoorzaken die een groeiend personeelstekort in de zorg veroorzaakt. Tegelijkertijd zorgt de combinatie van een langer leven en verbeterde behandelmethoden voor een grotere druk op de zorgsector. Daar bovenop komt de stijgende vraag naar chronische zorg, terwijl financiële middelen beperkt zijn.

 

Informatie over prijsstijging

Informatie over prijsstijging

LinkedIn

Blijf op de hoogte van de laatste updates rondom de PharmaPArtners deelname aan MP9. Volg PharmaPartners op LinkedIn en blijf op de hoogte van belangrijke informatie en ontwikkelingen. Klik op de link en sluit je aan bij onze community.

Lees meer over deze onderwerpen in

PharmaPartners deelname aan MP9 en implementatie medicatiebewaking

Interessante artikelen

Sla deze pagina op onder uw favorieten voor actuele informatie en updates rondom de PharmaPartners deelname aan MP9

Tip!

FAQ Medicatiebewaking

PharmaPartners begrijpt dat de implementatie van de nieuwe module medicatiebewaking vragen bij u oproept. Wij hebben geprobeerd zo veel mogelijk vragen te bundelen in een FAQ. Deze kunt u raadplegen via onderstaande button.

FAQ MP9

PharmaPartners begrijpt dat de deelname aan MP9 vragen bij u oproept. Wij hebben geprobeerd zo veel mogelijk vragen te bundelen in een FAQ. Deze kunt u raadplegen via onderstaande button.

vipp-farmacie programma

Informatiepagina over PharmaPartners deelname

INFO AANVULLEN

TEST TEST TEST

INFO AANVULLEN

Met onze nieuwe visie en strategie, "Oog voor de mens, zicht op techniek", bouwen we vandaag al aan de toekomst van de eerstelijnszorg. Ons zorgplatform maakt zorg persoonlijker, efficiënter en beter verbonden.

 

We faciliteren een soepele samenwerking tussen zorgverleners, van de eerste- tot tweedelijnszorg, zodat we samen de zorg kunnen verbeteren.

PharmaPartners heeft het contract ondertekend voor het inbouwen van informatiestandaard Medicatieproces 9 (MP9) en de nieuwe module Medicatiebewaking. Deze ontwikkelingen maken onderdeel uit van VIPP Farmacie-programma en Medicatieproces voor de huisartsenzorg.

Deze mijlpaal is het resultaat van een intensief lobbytraject van PharmaPartners, de Pharmacom Raad en de Adviesraad Huisartsenzorg, in afstemming met de koepels KNMP en LHV. Gezamenlijk hebben zij zich hard gemaakt voor de ontwikkeling van een compleet programma inclusief medicatiebewaking en deelname van de huisartsensector.

De deelname betekent niet alleen een belangrijke stap in het reduceren van medicatiefouten, maar is ook een resultaat van gezamenlijke jarenlange inzet om veilige, efficiënte en patiëntgerichte zorg mogelijk te maken. Dit wordt gerealiseerd door middel van gestandaardiseerde gegevensuitwisseling, in lijn met de richtlijn “Overdracht van medicatiegegevens in de keten” die in 2020 door alle betrokken koepels is goedgekeurd. 

We delen in dit bericht graag de belangrijkste informatie over MP9 en de nieuwe module Medicatiebewaking met u. Om u de komende periode op de hoogte te houden van alle belangrijke informatie rondom dit onderwerp heeft PharmaPartners een website ingericht waarop u alle informatie over deze programma’s vindt.

Veilige zorg

Een zorgverlener weet niet altijd welke medicijnen een patiënt gebruikt. Bijvoorbeeld wanneer een patiënt na een doorverwijzing op het spreekuur komt. Of wanneer een patiënt buiten de openingstijden van de eigen huisarts hulp nodig heeft van een andere arts. Informatie over medicatie, bloedwaarden en overgevoeligheden is opgeslagen bij verschillende zorgverleners. Het gebrek aan actuele en volledige gegevens veroorzaakt risico’s voor patiënten. Dit staat het leveren van veilige zorg in de weg. Het gebrek aan overzicht is foutgevoelig en zorgt ervoor dat de zorgverlener kostbare tijd kwijt is aan het achterhalen van de juiste gegevens.  

Tegelijkertijd is het belangrijk om de patiënt actief te betrekken bij de behandeling en het gebruik van medicatie. Met het oog op verbetering is het cruciaal dat alle belangrijk informatie beschikbaar is en efficiënt wordt ingezet. Slimme ICT-oplossingen, zoals nieuwe medicatiebewaking spelen hierbij een grote rol. De introductie van nieuwe technieken binnen deze standaarden spelen een essentiële rol bij de eenheid van taal en de eenheid van techniek die benodigd zijn voor succesvolle gegevensuitwisseling.  

Het doel van deelname aan deze programma’s is het veiliger, efficiënter en patiëntgerichter maken van het medicatieproces. Het toepassen van uniforme standaarden en het uitwisselen van medicatiegegevens tussen zorgverleners kan bijdragen aan het verminderen van medicatiefouten. PharmaPartners werkt de komende periode aan het geschikt maken van huisartsinformatiesysteem Medicom en apotheekinformatiesysteem Pharmacom. 

Meer informatie over dit programma vindt u op de website Samen voor Medicatieoverdracht.

Waarom nu?

Gebruikers van Medicom en Pharmacom, regionale zorgorganisaties en koepels van apothekers en huisartsen vragen al geruime tijd om deelname aan deze programma’s. Nu er een volledig en allesomvattend programma geboden wordt, geeft PharmaPartners graag gehoor aan deze nadrukkelijke wens. Door nu in te stappen, krijgen PharmaPartners en haar klanten tevens de kans om actief mee te denken over de implementatie. Daarnaast stelt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een subsidie beschikbaar om een deel van de benodigde ontwikkelkosten te dekken. PharmaPartners is voornemens om van de deelname aan de programma’s samen met klanten en betrokken partners tot een succes te maken! 

Samen voor betere zorg

Het implementeren van de programma’s is niet zomaar een technologische vooruitgang; het is een antwoord op de behoeften van u en uw patiënten. Deze ontwikkeling maakt de zorg niet alleen veiliger en efficiënter, maar sluit ook aan op onze ambitie om klantgericht te blijven innoveren. Met deze deelname zetten we een belangrijke stap in het eenduidig vastleggen en uitwisselen van gegevens binnen het medicatieproces, waarbij we rekening houden met de wensen en feedback van onze gebruikers.

Welke voordelen van deelname aan de programma’s zijn er voor u

  • De brede implementatie zorgt voor eenduidig vastleggen en uitwisselen van gegevens binnen de keten;

  • Inzicht door het verzamelen van losse bouwstenen onder één "medicatiebehandeling"; (ZIB’s)

  • Scheiden van therapeutische en logistieke informatie;

  • Inzetten van nieuwere en toekomstbestendige techniek, waaronder FHIR;

  • Introductie Wisselend Doseerschema (trombosedienst).

  • Een slimmere medicatiebewaking op basis van een compleet en actueel medicatiedossier.

Impact en planning

De deelname aan deze programma’s vraagt om aanzienlijke aanpassingen aan onze software. Binnen PharmaPartners focussen zes ontwikkelteams zich op het aanpassen van de software voor deelname aan deze programma’s. De aanpassingen worden getoetst via een pilot, die bij drie huisartsen en drie apotheken in de regio’s Rijnmond of Friesland gaat draaien. We streven ernaar om de benodigde ontwikkelingen voor de programma’s voor 31 december 2027 op te leveren.

Samengevat

  • Na een intensief lobbytraject met de Pharmacom Raad en de adviesraad Huisartsenzorg, in afstemming met de koepels KNMP en LHV heeft PharmaPartners zich hard gemaakt voor de ontwikkeling van een compleet programma inclusief medicatiebewaking en deelname van de huisartsensector.

  • Deelname aan de programma’s is vanuit gebruikers, regionale zorgorganisaties en de koepels van huisartsen en apotheken een zeer gewenste landelijke ontwikkeling.  

  • Er is voor apotheken en een deel van de huisartsen een implementatievergoeding voor MP9 beschikbaar. 

  • De kickstart van MP9, waarin een beperkt aantal softwareleveranciers en zorgverleners MP9 toetsen, gaat naar de laatste fase. Nu instappen betekent dat we, samen met u als klant,nog invloed kunnen uitoefenen op de implementatie van de standaard. 

  • Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) stelt een subsidie beschikbaar voor leveranciers die MP9 vóór 2028 geïmplementeerd hebben. Deze subsidie dekt een deel van de ontwikkelkosten. We verwachten dat de implementatie van MP9 binnen een aantal jaren wettelijk verplicht wordt.

  • Het VIPP-farmacie programma bestaat uit MP9 en de nieuwe module medicatiebewaking.

  • PharmaPartners tekent nu voor de deelname aan MP9 en de nieuwe module medicatiebewaking omdat er een volledig, allesomvattend programma geboden wordt.

  • De informatiestandaarden gaan zorgen voor een beter actueel medicatiedossier. Een slimmere medicatiebewaking zorgt voor signalering van de echte risicopatiënten bij het gebruik van medicatie.

PharmaPartners zet samen met u en partners een belangrijke stap naar veilige zorg