Business Analist Medicatieproces 9.0

Sandra Banks

Sandra.banks@pharmapartners.nl

0627047802

 

Heeft u op dit moment vragen over de PharmaPartners deelname aan MP9? Dan kunt u contact opnemen met:

Manager Research & Development Medicatieproces 9.0

Angela van den Berg

Angela.van.den.berg@pharmapartners.nl

0618292723

 

Heeft u nog andere vragen?

  • Zorgbrede implementatie zorgt voor eenduidig vastleggen en uitwisselen van gegevens

  • Inzicht door het verzamelen van losse bouwstenen onder één "medicatiebehandeling"

  • Scheiden van therapeutische en logistieke informatie

  • Inzetten van nieuwere en toekomstbestendige techniek, waaronder FHIR

  • Patiënt kan gegevens over medicatie inzien en corrigeren en wordt daardoor actief betrokken bij zijn medicatiebeheer

  • Introductie Wisselend Doseerschema (trombosedienst)

Wat zijn de voordelen van MP9?

Door de zorgverleners een volledig en actueel inzicht te geven in welke medicijnen een patiënt gebruikt, waardoor mogelijke fouten, bijwerkingen of ongewenste interacties vroegtijdig te signaleren kunnen levensbedreigende situaties worden voorkomen. Dit helpt bij het optimaliseren van de behandeling en verbetert de algemene kwaliteit van zorg.

Hoe kan MedicatieProces 9 de patiëntveiligheid verbeteren?

Om patiënten goed te kunnen behandelen, is actueel inzicht in medicatiegegevens noodzakelijk. Daar is MedicatieProces 9 voor: betere digitale vastlegging en uitwisseling van medicatiegegevens tussen zorgverleners onderling en zorgverleners en patiënt.

Waarom deze informatiestandaard?

Medicatieproces 9 (MP9) is een geavanceerde informatiestandaard die gericht is op het verbeteren van de overdracht van medicatiegegevens binnen de zorgketen. MP9 richt zich op het verminderen van medicatiefouten en het verhogen van de patiëntveiligheid door betere samenwerking en communicatie tussen zorgverleners, zoals apotheken, ziekenhuizen en huisartsen.

Met MP9 willen we een uniforme en veilige aanpak realiseren voor medicatiebeheer, waarbij patiënten actief betrokken worden en zorgverleners beter kunnen samenwerken. Door deze nieuwe standaard te adopteren, verbeteren we niet alleen de zorgkwaliteit, maar voldoen we ook aan toekomstige wetgeving en eisen op het gebied van medicatiebeheer.

MP9 helpt medicatiegerelateerde problemen (zoals interacties tussen medicijnen of overdoseringen) te voorkomen en zorgt ervoor dat patiënten de juiste medicatie in de juiste dosering ontvangen. Dit verhoogt de veiligheid en kwaliteit van de zorg.

Wat is Medicatieproces 9 (MP9)?

FAQ

PharmaPartners MP9

Wij begrijpen dat de deelname aan MP09 van PharmaPartners vragen met zich meebrengt. Wij hebben de meest voorkomende vragen op een rij gezet. Vindt u in onderstaand overzicht niet de antwoorden die u zoekt? Dan kunt u onderaan deze pagina uw vraag direct bij ons indienen! Wij komen dan zo spoedig mogelijk met een terugkoppeling.

Veel gestelde vragen over de PharmaPartners deelname aan MP9

Het programma Medicatieoverdracht bestaat uit 10 stappen. Deze bestaat bestaat uit 3 informatiestandaarden (MP9, LAB en CiO). MedicatieProces 9 in Pharmacom & Medicom betreft de stappen 3 t/m 6:

Stap 3 – Voorschrijven

Stap 4 - Verificatie en gebruiken

Stap 5 - Verstrekken

Stap 6 – Toedienen

Welke stappen vallen onder MP9?

De deelname aan MP9 vraagt om aanzienlijke aanpassingen aan onze software. De subsidie die hiervoor beschikbaar is dekt helaas niet alle kosten, wat resulteert in een prijsverhoging per januari voor al onze klanten.

Zijn er kosten verbonden aan de deelname aan MP9?

FHIR is een uitwisselingsstandaard; een set afspraken om elektronische gegevensuitwisseling mogelijk te maken FHIR staat voor Fast Healthcare Interoperability Resources.

Wat is FHIR?

In Medicatieproces 9 worden therapeutische en logistieke informatie in aparte bouwblokken opgeslagen en uitgewisseld. Dit heeft als voordeel dat het doel van de gegevensuitwisseling veel duidelijker wordt.

Op dit moment is het bijvoorbeeld niet mogelijk een wijziging in de met de patiënt afgesproken dosering uit te wisselen zonder daar ook logistieke gegevens bij te vermelden d.m.v. een nieuw voorschrift of medicatieverstrekking. Dit kan wel binnen MP9.

Wat is het voordeel van een scheiding tussen therapeutische en logistieke informatie?

MedicatieProces 9 is gericht op verbeterde informatie-uitwisseling met zo min mogelijk impact op de huidige processen en minimale visuele aanpassingen.

Wat gaan we merken van MedicatieProces 9 in Medicom & Pharmacom?

Medicatieafpraak

Een medicatieafspraak is het voorstel van een voorschrijver tot gebruik van medicatie waarmee de patiënt akkoord is.

Voorbeeld Medicatieafspraak 30-10-2024

•        Amoxicilline capsules 500 mg

•        3x per dag 1 capsule

•        10 dagen, vanaf vandaag

Verstrekkingsverzoek

Een verstrekkingsverzoek is het verzoek van een voorschrijver aan de apotheker om medicatieverstrekking(en) te doen aan de patiënt, ter ondersteuning van de geldende medicatieafspraken, ofwel een verzoek tot afleveren van medicatie.

Voorbeeld Verstrekkingsverzoek 30-10-2024

•        30 Amoxicilline capsules 500 mg

Toedieningsafspraak

Een toedieningsafspraak is de gebruiks- (of toedienings-)instructie van de apotheker aan de patiënt (of zijn vertegenwoordiger of toediener), waarbij een medicatieafspraak concreet wordt ingevuld.

Voorbeeld Toedieningsafspraak 01-11-2024

•        Amoxicilline capsule 250 mg Sandoz

•        3x per dag 2 capsules

•        Startdatum: 01-11-24

•        Einddatum: 11-11-24

Medicatieverstrekking

Een medicatieverstrekking is de verstrekking van een hoeveelheid van een geneesmiddel aan de patiënt, zijn toediener of zijn vertegenwoordiger.

Voorbeeld Medicatieverstrekking 01-11-2024

•        60 Amoxicilline capsules 250 mg Sandoz

Medicatietoediening

Medicatietoediening is de registratie van de afzonderlijke toedieningen van het geneesmiddel aan de patiënt door de toediener (zoals een verpleegkundige of patiënt zelf), in relatie tot de gemaakte afspraken.

Voorbeeld Medicatietoediening

•        01-11 15.00 uur: 2 capsules Amoxicilline 250 mg

•        01-11 23.00 uur: 2 capsules Amoxicilline 250 mg

•        02-11 07.00 uur: 2 capsules Amoxicilline 250 mg

•        Enz.

Medicatiegebruik

Medicatiegebruik is een uitspraak over historisch, huidig of voorgenomen gebruik van een geneesmiddel.

Wat is zijn de bouwstenen van MedicatieProces 9?

Er ontstaat een tijd lang een hybride situatie in het uitwisselen van medicatiegegevens (Edifact, huidige LSP Medicatieproces 6.12 en MP9). Het is de bedoeling dat uiteindelijk alle medicatiegegevens zorgbreed uitgewisseld gaan worden via MP9

Vervangt Medicatieproces 9 de huidige manier van uitwisselen van medicatiegegevens via het LSP en EDIFACT?

MedicatieProces 9 is opgebouwd in zorginformatiebouwstenen (ZIB). Onderstaande figuur geeft deze bouwstenen weer. Zij zijn gerangschikt naar (deel)proces en naar therapie versus logistiek.

In Medicatieproces 9 worden therapeutische en logistieke informatie in aparte bouwblokken opgeslagen en uitgewisseld. Dit heeft als voordeel dat het doel van de gegevensuitwisseling veel duidelijker wordt.

Op dit moment is het bijvoorbeeld niet mogelijk een wijziging in de met de patiënt afgesproken dosering uit te wisselen zonder daar ook logistieke gegevens bij te vermelden d.m.v. een nieuw voorschrift of medicatieverstrekking. Dit kan wel binnen MP9.

Wat is het voordeel van een scheiding tussen therapeutische en logistieke informatie?

Apothekers, Health Base en PharmaPartners bundelen krachten voor efficiëntere medicatiebewaking. Lees het volledige persbericht

Wat in 1998 begon met een afstudeeropdracht, resulteert in 2024 in een jubileum voor Sander de Jong. Op vrijdag 7 juni is Sander 25 jaar in dienst bij PharmaPartners. Binnen zijn huidige rol in de directie van PharmaPartners is Sander nauw betrokken bij de vorming en invulling van de visie en strategie van PharmaPartners: 

“PharmaPartners is een prachtig bedrijf met een belangrijke rol in de Nederlandse eerstelijnszorg. Wij willen graag een waardevolle bijdrage aan leveren. Natuurlijk moeten we inspelen op de veranderingen in de sector en vernieuwen. Door anders te gaan denken en in te zetten op regionalisering zetten we met elkaar hele goede stappen richting de toekomst. Sterker nog, als we de geplande stappen ook daadwerkelijk kunnen gaan zetten, staat PharmaPartners er beter voor dan ooit.” 

PharmaPartners wil vernieuwen en door regionalisering sterker worden voor de toekomst.

Quote Sander de jong

Met de tijd zullen de verschillende processen in huisartsenpraktijken en apotheken steeds meer worden ondersteund door webmodules. Deze modules kunnen op praktijk- of regionaal niveau worden gebruikt in combinatie met de verschillende netwerkmodules en applicaties op de regionale platforms. Door de geïntegreerde aanpak streeft PharmaPartners naar een naadloze samenwerking tussen zorgverleners en een optimale ondersteuning van zorgprocessen, met als uiteindelijk doel het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de patiënten in de regio.

Het platform bestaat uit verschillende modules en omgevingen die nauw met elkaar samenwerken en geïntegreerd zijn, zodat gebruikers het als één samenhangend systeem ervaren.

Belangrijk is dat Medicom en Pharmacom in eerste instantie het bronsysteem van deze gegevens blijven. 

Medicom en Pharmacom ondersteunen de dagelijkse werkzaamheden en praktijkvoering optimaal. Vanuit deze systemen hebben gebruikers eenvoudig toegang tot de zorgnetwerkomgeving.

De visie van PharmaPartners wordt in de toekomst concreet vormgegeven door middel van een ‘platform’ dat gericht is op het optimaal ondersteunen van zorgprocessen in de regio. Dit platform moet patiënten en zorgverleners toegang bieden tot alle actuele zorggegevens, ongeacht de zorginstelling of discipline. Van het ziekenhuis tot de thuiszorg, van de huisarts tot de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Wat is onze visie?

Door deze uitgangspunten centraal te stellen, zet PharmaPartners zich actief in voor de realisatie van een toekomstbestendig zorglandschap waarin de eerstelijnszorg wordt versterkt en geoptimaliseerd, ten behoeve van de gezondheid en kwaliteit van leven van patiënten.

04

Het betrekken van de patiënt in het zorgproces verhoogt de betrokkenheid van de patiënt, wat waardevol is voor de uitvoering van de behandeling.

“Signaal op Maat is voor de apotheker een enorme stap voorwaarts''. Lees het artikel op pagina 18 van de PharmaPaper | editie december 2023

Hoe het forse project Signaal op Maat stap voor stap de basis legt voor de toekomst. Lees het artikel uit de PharmaPaper | editie juli 2024

Aanspreekbaarheid van eerstelijnszorg, samenwerking op regionaal niveau voor het oplossen van knelpunten in de hele keten; beschikbare 24/7 infrastructuur voor de eerstelijnszorg voor crisissituaties.

AANSPREEKBAARHEID

Hechte samenwerking in de wijk tussen professionals, zodat proactief kan worden ingespeeld op de gezondheidsproblemen.

SAMENWERKING

Capaciteit binnen de eerstelijnszorg beter benutten; waar nodig taken anders organiseren.

CAPACITEIT

Passende eerstelijnszorg, met focus op gezondheid en kwaliteit van leven, waar van meerwaarde digitaal ondersteund.

PASSEND

Goede voorbereiding op en toeleiding naar de eerste lijn. 

VOORBEREIDING

Verminderen van ongewenste druk op de eerstelijnszorg.

DRUKVERMINDERING

De kernuitgangspunten van deze visie zijn:

Bij de ontwikkeling van SoM staat samenwerking centraal. Apothekers, Health Base en PharmaPartners hebben hun krachten gebundeld om de medicatiebewaking te vernieuwen. Dit betekent dat u als apotheker niet alleen profiteert van slimme technologie, maar ook van de meest actuel

Samenwerking als sleutel tot succes 

Medicatieproces 9 (MP9) is een geavanceerde informatiestandaard die gericht is op het verbeteren van de overdracht van medicatiegegevens binnen de zorgketen. MP9 richt zich op het verminderen van medicatiefouten en het verhogen van de patiëntveiligheid door betere samenwerking en communicatie tussen zorgverleners, zoals apotheken, ziekenhuizen en huisartsen.

Met MP9 willen we een uniforme en veilige aanpak realiseren voor medicatiebeheer, waarbij patiënten actief betrokken worden en zorgverleners beter kunnen samenwerken. Door deze nieuwe standaard te adopteren, verbeteren we niet alleen de zorgkwaliteit, maar voldoen we ook aan toekomstige wetgeving en eisen op het gebied van medicatiebeheer.

MP9 helpt medicatiegerelateerde problemen (zoals interacties tussen medicijnen of overdoseringen) te voorkomen en zorgt ervoor dat patiënten de juiste medicatie in de juiste dosering ontvangen. Dit verhoogt de veiligheid en kwaliteit van de zorg.

Wat is Medicatieproces 9 (MP9)?

Wij begrijpen dat de deelname aan MP09 van PharmaPartners vragen met zich meebrengt. Wij hebben de meest voorkomende vragen op een rij gezet. Vindt u in onderstaand overzicht niet de antwoorden die u zoekt? Dan kunt u onderaan deze pagina uw vraag direct bij ons indienen! Wij komen dan zo spoedig mogelijk met een terugkoppeling.

Veel gestelde vragen over de PharmaPartners deelname aan MP9

FAQ

PharmaPartners MP9