Afweging Pharmacom-Raad en PharmaPartners
Samen met de Pharmacom-Raad hebben we gekeken naar hoe we het beste met deze wijziging om kunnen gaan. De nieuwe manier van bekostiging heeft namelijk impact op de hoeveelheid vergoeding van de GDV. De nodige aanpassing is complex en vereist hierdoor veel ontwikkelinspanning, want voor de regelgeving moet de inhoud van de declaratiebestanden aangepast worden. Aangezien de PharmaPartners roadmap van 2022 helemaal gevuld is met mooie ontwikkelingen, kunnen we deze aanpassing er niet zo maar naast doen.
‘Niet kunnen declareren in 2023’ is echter absoluut geen alternatief. Daarom hebben we de Pharmacom-Raad om advies gevraagd. Vanuit dit advies hebben we samen met de Raad besloten met deze aanpassing in Pharmacom in 2022 aan de slag te gaan, zodat apothekers in 2023 volgens de NZa-regelgeving kunnen declareren. Vanwege de complexe aanpassing vormt de deadline van 1 januari 2023 een uitdaging. We doen er alles aan om die deadline te halen. Om hiervoor voldoende tijd en medewerkers vrij te spelen, vervangen we daarom na overleg met de Raad de afspraak over de MFB’s voor de afspraak over de NZa-regelgeving.
NZa-regelgeving voor 2023
Op 9 december 2021 publiceerde de NZa de regelgeving van de farmaceutische zorg voor 2023. Hierin staat een belangrijke wijziging in de betaling van de terhandstelling van geneesmiddelen via GDV, zoals baxterrollen. NZa: “Met ingang van 2023 mag een zorgaanbieder niet langer een terhandstelling per geneesmiddel in de GDV in rekening brengen. In plaats daarvan mag deze één tarief in rekening brengen voor de terhandstelling van alle geneesmiddelen die onderdeel zijn van de GDV.”
Deze nieuwe afspraak vervangt de huidige afspraak over de Medisch Farmaceutische Beslisregels
 
In 2022 passen we de declaratiemodule in Pharmacom aan. Zo kunnen Pharmacom-apotheken de geïndividualiseerde distributievorm (GDV) in 2023 declareren op de manier waarop de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat van hen vraagt. Deze aanpassing vereist veel ontwikkelinspanning waarvoor met de huidige planning geen ruimte is. Om die ruimte te maken, vervangt deze nieuwe klantafspraak de huidige
afspraak over de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).
 
 
Voor de apotheek
“Maar ik ben natuurlijk niet alleen. Mijn mederaadsleden zijn net zo belangrijk bij het maken van toekomstplannen”, vervolgt Marrit. “Ik wil in ieder geval de samenwerking tussen zorgverleners stimuleren. Ik hoop dat mijn mederaadsleden mij weten te vinden en mij voeden met informatie uit het werkveld. Want als we onze krachten bundelen, zijn we tot veel in staat. Als bestuurder weet ik dat het soms lastig is om ieders belangen te behartigen, maar met begrip voor elkaar, een open houding en een actieve raad komen we een heel eind.”
Samen sterk
“Als voorzitter van de Pharmacom-raad wil ik apothekers ondersteunen bij de veranderende rol in de eerstelijnszorg. Dat doen we bijvoorbeeld door functionaliteiten in Pharmacom te verbeteren.” Volgens Marrit zijn het kleine aanpassingen die het werk van apothekers efficiënter maken. “De medicatiebewaking moet bijvoorbeeld slimmer werken bij patiënten die meerdere soorten medicatie gebruiken. We krijgen bij deze patiënten veel verschillende meldingen binnen die niet altijd relevant zijn. Dat zijn verbeteringen die het werk van apothekers kunnen vergemakkelijken.”
Pharmacom-gebruikers verenigd
Marrit kent de werkwijze en systemen van PharmaPartners goed. “Als voorzitter van de Commissie Applicatiebeheer Pharmacom (CAP) hield ik me bezig met concrete ontwikkelingen van dit systeem.” Deze commissie komt een aantal keer per jaar samen en heeft een verbinding met de Pharmacom-Raad. De CAP zet zich in voor gebruiksvriendelijkheid en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.
Zelf is Marrit ook een doorgewinterde Pharmacom-gebruiker. “Ik werk al met Pharmacom sinds de start van mijn loopbaan. Toen wij Apotheek Lindehof openden, kozen we opnieuw voor dit systeem. Ik ben gewend aan deze werkwijze, vind de ontwikkeling van nieuwe applicaties prettig en ook de koppeling met Medicom heeft veel voordelen. De keuze om me in te zetten voor betere functionaliteit en gebruikersgemak was daardoor ook snel gemaakt.”
Regionale samenwerking als uitgangspunt
In haar voorgaande en huidige bestuursfuncties heeft Marrit veel ervaring opgedaan. Zo weet ze hoe het is om met diverse partijen samen te werken, welke struikelblokken ze tegen kan komen en hoe ze het gesprek aangaat. Deze kennis zet zij de komende tijd in als voorzitter van de Pharmacom-Raad. “In mijn eigen regio zie ik dat samenwerking tussen eerstelijnszorgverleners veel voordelen heeft”, vertelt Marrit. “In gesprek gaan met elkaar en je verdiepen in elkaars belangen, motivaties en mogelijkheden creëert duidelijkheid voor de toekomst. Uiteindelijk streven we allemaal naar hetzelfde: het verlenen van passende zorg én het verbeteren van deze zorg.”
Als apotheekeigenaar volgt Marrit veranderingen in haar vakgebied op de voet. Ze bekleedt verschillende bestuursfuncties en is betrokken bij diverse regionale en landelijke organisaties. Marrit: “Mijn doel is de samenwerking binnen de eerstelijnszorg te versterken, zowel binnen de regio als op landelijk niveau.”
Nieuwe Pharmacom-Raad voorzitter Marrit Wester zet zich in voor betere samenwerking
Marrit Wester is de nieuwe voorzitter van de Pharmacom-Raad. De apotheker en mede-eigenaar van apotheek Lindehof in Hazerswoude-Dorp nam in januari 2022 het stokje over van Raymond Kolman. In het adviesorgaan van PharmaPartners gaat ze zich bezighouden met de nieuwste ontwikkelingen en innovaties binnen de farmacie.

Toekomst van de Herhaalservice:
 
Nieuwe klantafspraak over aanpassing declaratiemodule
Meer input van patiënt voor efficiëntere receptverwerking
Efficiënt werken van levensbelang
Met modules als de Herhaalservice probeert PharmaPartners het werk van apothekers en apotheekassistenten geleidelijk eenvoudiger te maken. “Dat is hard nodig”, benadrukt Bezaan. “De marges op medicijnen worden ieder jaar lager. Zorgverzekeraars verwachten steeds meer werk voor minder geld. Daarom is efficiënt werken voor apotheken van levensbelang. Het verwerken van herhaalrecepten is een groot onderdeel van het werk van apotheken. Als we dat verder kunnen versimpelen en automatiseren, dan wint een apotheek daar snel heel veel mee.”
Nog krachtiger hulpmiddel voor apotheken
De toekomst van de Herhaalservice ziet er dus rooskleuring uit. Het realiseren van deze nieuwe kijk op de module vraagt nog wel flink wat werk. Bezaan: “We moeten een compleet andere infrastructuur opzetten en nieuwe databases aanleggen. Ook moeten we allerlei aanvullende informatie weten te ontsluiten. Dat vraagt gewoon tijd. We zijn al een eind, maar het is niet iets wat dit jaar al klaar is. Daarom leveren we telkens een stukje op. Denk aan het kunnen vastleggen van een vaste hoeveelheid per vaste levertermijn, zoals een tube per negentig dagen. Zo groeit de module gestaag uit tot een nog krachtiger hulpmiddel waardoor apothekers steeds efficiënter kunnen werken.”
Meer focus op input van patiënt
Door onder andere de input van een patiënt als variabele mee te nemen in de berekeningen van de module krijgt een apotheker een beter beeld van waar actie nodig is. En vooral ook van waar niet. “Daardoor kan een apotheker zich meer focussen op zorg verlenen”, legt Bezaan uit. “Dat versterkt de rol van de apotheker als medicatie-expert. Ook draagt het bij aan meer binding met patiënten. Als je merkt dat een patiënt te vaak medicijnen over heeft, kun je in gesprek over hoe dat komt en of de patiënt hulp nodig heeft.”
Proces van verwerken op de schop
Om de Herhaalservice te verbeteren, gaat de module compleet op de schop. Althans, op de achtergrond. “In wezen is herhaalreceptuur een receptverwerkingsvraagstuk”, stelt Bezaan. “Zolang er geen mutaties of nieuwe recepten zijn, kunnen we in theorie een deel automatiseren. Maar juist die uitzonderingen vragen nu nog veel handmatig werk van apothekersassistenten. We willen het kraakhelder maken welke handelingen urgent zijn, zodat ze zich alleen daarop hoeven te richten. Dat vraagt van ons om een totaal andere kijk op het onderliggende proces.”
Proactief medicijnen aanvullen
Met de Herhaalservice zorgt een apotheek er proactief voor dat een patiënt een nieuwe voorraad medicijnen krijgt. “De module laat apothekers weten welke patiënten een nieuwe voorraad medicijnen nodig hebben”, legt Bezaan uit. “Op die manier kunnen ze makkelijker medicijnen op tijd klaarmaken en hun voorraad daarop afstemmen. Apothekers kunnen zo alle medicijnen in één keer aan een patiënt meegeven of laten bezorgen. Dankzij de Herhaalservice wordt het verwerken van herhaalrecepten een planbare werkzaamheid en kunnen apotheken duidelijker communiceren met patiënten over hun medicijnen.”
De Herhaalservice in Pharmacom maakt het leven van apothekers én patiënten al enige tijd makkelijker. Apotheken verwerken herhaalrecepten efficiënter. En patiënten hoeven minder vaak op en neer om medicijnen op te halen. Maar het kan altijd nóg beter. Jorrit Bezaan, Team lead portfolio Farmacie, licht toe welke verbeteringen apotheken kunnen verwachten.
Iedere apotheek heeft patiënten die een of meerdere medicijnen gedurende een langere periode gebruiken. “Stel, je gebruikt vier verschillende medicijnen en alles is op”, vertelt Bezaan. “Dan wil je het liefst in één keer een nieuwe medicijnenvoorraad ophalen bij je apotheek. Om dat beter mogelijk te maken, hebben we enkele jaren geleden de module Herhaalservice ontwikkeld.”

Afweging Pharmacom-Raad en PharmaPartners
Samen met de Pharmacom-Raad hebben we gekeken naar hoe we het beste met deze wijziging om kunnen gaan. De nieuwe manier van bekostiging heeft namelijk impact op de hoeveelheid vergoeding van de GDV. De nodige aanpassing is complex en vereist hierdoor veel ontwikkelinspanning, want voor de regelgeving moet de inhoud van de declaratiebestanden aangepast worden. Aangezien de PharmaPartners roadmap van 2022 helemaal gevuld is met mooie ontwikkelingen, kunnen we deze aanpassing er niet zo maar naast doen.
‘Niet kunnen declareren in 2023’ is echter absoluut geen alternatief. Daarom hebben we de Pharmacom-Raad om advies gevraagd. Vanuit dit advies hebben we samen met de Raad besloten met deze aanpassing in Pharmacom in 2022 aan de slag te gaan, zodat apothekers in 2023 volgens de NZa-regelgeving kunnen declareren. Vanwege de complexe aanpassing vormt de deadline van 1 januari 2023 een uitdaging. We doen er alles aan om die deadline te halen. Om hiervoor voldoende tijd en medewerkers vrij te spelen, vervangen we daarom na overleg met de Raad de afspraak over de MFB’s voor de afspraak over de NZa-regelgeving.
NZa-regelgeving voor 2023
Op 9 december 2021 publiceerde de NZa de regelgeving van de farmaceutische zorg voor 2023. Hierin staat een belangrijke wijziging in de betaling van de terhandstelling van geneesmiddelen via GDV, zoals baxterrollen. NZa: “Met ingang van 2023 mag een zorgaanbieder niet langer een terhandstelling per geneesmiddel in de GDV in rekening brengen. In plaats daarvan mag deze één tarief in rekening brengen voor de terhandstelling van alle geneesmiddelen die onderdeel zijn van de GDV.”
In 2022 passen we de declaratiemodule in Pharmacom aan. Zo kunnen Pharmacom-apotheken de geïndividualiseerde distributievorm (GDV) in 2023 declareren op de manier waarop de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) dat van hen vraagt. Deze aanpassing vereist veel ontwikkelinspanning waarvoor met de huidige planning geen ruimte is. Om die ruimte te maken, vervangt deze nieuwe klantafspraak de huidige
afspraak over de Medisch Farmaceutische Beslisregels (MFB’s).
Nog krachtiger hulpmiddel voor apotheken
De toekomst van de Herhaalservice ziet er dus rooskleuring uit. Het realiseren van deze nieuwe kijk op de module vraagt nog wel flink wat werk. Bezaan: “We moeten een compleet andere infrastructuur opzetten en nieuwe databases aanleggen. Ook moeten we allerlei aanvullende informatie weten te ontsluiten. Dat vraagt gewoon tijd. We zijn al een eind, maar het is niet iets wat dit jaar al klaar is. Daarom leveren we telkens een stukje op. Denk aan het kunnen vastleggen van een vaste hoeveelheid per vaste levertermijn, zoals een tube per negentig dagen. Zo groeit de module gestaag uit tot een nog krachtiger hulpmiddel waardoor apothekers steeds efficiënter kunnen werken.”
Meer focus op input van patiënt
Door onder andere de input van een patiënt als variabele mee te nemen in de berekeningen van de module krijgt een apotheker een beter beeld van waar actie nodig is. En vooral ook van waar niet. “Daardoor kan een apotheker zich meer focussen op zorg verlenen”, legt Bezaan uit. “Dat versterkt de rol van de apotheker als medicatie-expert. Ook draagt het bij aan meer binding met patiënten. Als je merkt dat een patiënt te vaak medicijnen over heeft, kun je in gesprek over hoe dat komt en of de patiënt hulp nodig heeft.”
Proces van verwerken op de schop
Om de Herhaalservice te verbeteren, gaat de module compleet op de schop. Althans, op de achtergrond. “In wezen is herhaalreceptuur een receptverwerkingsvraagstuk”, stelt Bezaan. “Zolang er geen mutaties of nieuwe recepten zijn, kunnen we in theorie een deel automatiseren. Maar juist die uitzonderingen vragen nu nog veel handmatig werk van apothekersassistenten. We willen het kraakhelder maken welke handelingen urgent zijn, zodat ze zich alleen daarop hoeven te richten. Dat vraagt van ons om een totaal andere kijk op het onderliggende proces.”
Nieuwe klantafspraak over aanpassing declaratiemodule
Deze nieuwe afspraak vervangt de huidige afspraak over de Medisch Farmaceutische Beslisregels
Efficiënt werken van levensbelang
Met modules als de Herhaalservice probeert PharmaPartners het werk van apothekers en apotheekassistenten geleidelijk eenvoudiger te maken. “Dat is hard nodig”, benadrukt Bezaan. “De marges op medicijnen worden ieder jaar lager. Zorgverzekeraars verwachten steeds meer werk voor minder geld. Daarom is efficiënt werken voor apotheken van levensbelang. Het verwerken van herhaalrecepten is een groot onderdeel van het werk van apotheken. Als we dat verder kunnen versimpelen en automatiseren, dan wint een apotheek daar snel heel veel mee.”
Proactief medicijnen aanvullen
Met de Herhaalservice zorgt een apotheek er proactief voor dat een patiënt een nieuwe voorraad medicijnen krijgt. “De module laat apothekers weten welke patiënten een nieuwe voorraad medicijnen nodig hebben”, legt Bezaan uit. “Op die manier kunnen ze makkelijker medicijnen op tijd klaarmaken en hun voorraad daarop afstemmen. Apothekers kunnen zo alle medicijnen in één keer aan een patiënt meegeven of laten bezorgen. Dankzij de Herhaalservice wordt het verwerken van herhaalrecepten een planbare werkzaamheid en kunnen apotheken duidelijker communiceren met patiënten over hun medicijnen.”
De Herhaalservice in Pharmacom maakt het leven van apothekers én patiënten al enige tijd makkelijker. Apotheken verwerken herhaalrecepten efficiënter. En patiënten hoeven minder vaak op en neer om medicijnen op te halen. Maar het kan altijd nóg beter. Jorrit Bezaan, Team lead portfolio Farmacie, licht toe welke verbeteringen apotheken kunnen verwachten.
Iedere apotheek heeft patiënten die een of meerdere medicijnen gedurende een langere periode gebruiken. “Stel, je gebruikt vier verschillende medicijnen en alles is op”, vertelt Bezaan. “Dan wil je het liefst in één keer een nieuwe medicijnenvoorraad ophalen bij je apotheek. Om dat beter mogelijk te maken, hebben we enkele jaren geleden de module Herhaalservice ontwikkeld.”
Meer input van patiënt voor efficiëntere receptverwerking
Toekomst van de Herhaalservice:

“Maar ik ben natuurlijk niet alleen. Mijn mederaadsleden zijn net zo belangrijk bij het maken van toekomstplannen”, vervolgt Marrit. “Ik wil in ieder geval de samenwerking tussen zorgverleners stimuleren. Ik hoop dat mijn mederaadsleden mij weten te vinden en mij voeden met informatie uit het werkveld. Want als we onze krachten bundelen, zijn we tot veel in staat. Als bestuurder weet ik dat het soms lastig is om ieders belangen te behartigen, maar met begrip voor elkaar, een open houding en een actieve raad komen we een heel eind.”
Samen sterk
“Als voorzitter van de Pharmacom-raad wil ik apothekers ondersteunen bij de veranderende rol in de eerstelijnszorg. Dat doen we bijvoorbeeld door functionaliteiten in Pharmacom te verbeteren.” Volgens Marrit zijn het kleine aanpassingen die het werk van apothekers efficiënter maken. “De medicatiebewaking moet bijvoorbeeld slimmer werken bij patiënten die meerdere soorten medicatie gebruiken. We krijgen bij deze patiënten veel verschillende meldingen binnen die niet altijd relevant zijn. Dat zijn verbeteringen die het werk van apothekers kunnen vergemakkelijken.”
Pharmacom-gebruikers verenigd
Marrit kent de werkwijze en systemen van PharmaPartners goed. “Als voorzitter van de Commissie Applicatiebeheer Pharmacom (CAP) hield ik me bezig met concrete ontwikkelingen van dit systeem.” Deze commissie komt een aantal keer per jaar samen en heeft een verbinding met de Pharmacom-Raad. De CAP zet zich in voor gebruiksvriendelijkheid en de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.
Zelf is Marrit ook een doorgewinterde Pharmacom-gebruiker. “Ik werk al met Pharmacom sinds de start van mijn loopbaan. Toen wij Apotheek Lindehof openden, kozen we opnieuw voor dit systeem. Ik ben gewend aan deze werkwijze, vind de ontwikkeling van nieuwe applicaties prettig en ook de koppeling met Medicom heeft veel voordelen. De keuze om me in te zetten voor betere functionaliteit en gebruikersgemak was daardoor ook snel gemaakt.”
Regionale samenwerking als uitgangspunt
In haar voorgaande en huidige bestuursfuncties heeft Marrit veel ervaring opgedaan. Zo weet ze hoe het is om met diverse partijen samen te werken, welke struikelblokken ze tegen kan komen en hoe ze het gesprek aangaat. Deze kennis zet zij de komende tijd in als voorzitter van de Pharmacom-Raad. “In mijn eigen regio zie ik dat samenwerking tussen eerstelijnszorgverleners veel voordelen heeft”, vertelt Marrit. “In gesprek gaan met elkaar en je verdiepen in elkaars belangen, motivaties en mogelijkheden creëert duidelijkheid voor de toekomst. Uiteindelijk streven we allemaal naar hetzelfde: het verlenen van passende zorg én het verbeteren van deze zorg.”

Als apotheekeigenaar volgt Marrit veranderingen in haar vakgebied op de voet. Ze bekleedt verschillende bestuursfuncties en is betrokken bij diverse regionale en landelijke organisaties. Marrit: “Mijn doel is de samenwerking binnen de eerstelijnszorg te versterken, zowel binnen de regio als op landelijk niveau.”
Marrit Wester is de nieuwe voorzitter van de Pharmacom-Raad. De apotheker en mede-eigenaar van apotheek Lindehof in Hazerswoude-Dorp nam in januari 2022 het stokje over van Raymond Kolman. In het adviesorgaan van PharmaPartners gaat ze zich bezighouden met de nieuwste ontwikkelingen en innovaties binnen de farmacie.
Nieuwe Pharmacom-Raad voorzitter Marrit Wester zet zich in voor betere samenwerking